Masaüstü FDM yazıcılar ile endüstriye hizmet vermek

04-02-2020 09:57
Masaüstü FDM yazıcılar ile endüstriye hizmet vermek

Masaüstü FDM yazıcılar ile endüstriye hizmet vermek

FDM teknolojisiyle masaüstü Yazıcılarda basılan parçalar endüstriyel 3D imalat yöntemlerinin içinde yerini almaya başladı.

Anahtar çözüm geliştirmekte

3D baskı endüstrideki yerini hızla kazanmaya başladı. Özellikle masaüstü 3D yazıcılardaki gelişim, 3D baskıyı 3D imalat yöntemlerinin içine yerleştirmeye başladı. Artık 3D baskı ürünler sadece prototipleme amacıyla kullanılmıyor. Son kullanım parçalar, üretim aletleri, jigler ve fikstürler de artık 3D baskı ile üretilebiliyor. Bunu sağlayan, masaüstü FDM cihazlarının ve kullandıkları filamentlerin her geçen gün daha olgun ve üretim uygulamalarına uygun hale gelmesidir. Kalite, fonksiyonellik ve dayanıklılık hızla gelişiyor. Elbette, endüstride masaüstü 3D FDM sistemlerinin başarısı, sistem üreticilerinin imalat sektörüyle yakın iş birliğinden geçiyor. Çözümü geliştirmek için makine, malzeme sağlayıcıları ve endüstriyel kullanıcıların bir arada örnekler üzerinde çalışmaları şart. Bulmacanın parçaları ancak tüm paydaşların sistem konsepti yaklaşımıyla konuya eğilmeleri ile bir araya gelebilir.

İşbirliği

Bir 3D baskının yazıcıdan ne kadar iyi çıktığı öncelikle çok iyi bildiğimiz gibi bağımlılık üçgenine "malzeme – donanım – yazılım” a bağlıdır. 3D Yazıcı üreticileri, malzeme sağlayıcıları ve filamentgeliştiricilerin bilgi, tecrübe ve yetenekleri bir araya gelmek zorundadır. Tüm bu paydaşlar bir araya geldiğinde, ki bu vazgeçilmez bir zorunluluktur, 3D baskının endüstriye girişi de gerçekleşmiş olacaktır.

FDM-Filament-Sistem

İt ve Çek

Bizler; BASF 3D Yazıcı Çözümler grubu olarak, konu FDM baskı malzemelerini bir üst aşamaya geçirmek olduğunda, gelişen marketin itici gücü durumundayız. Güvenilir ve sürekli aynı kalitede filamentleri geliştirmek ve üretebilmek için derin polimer ve ekstrüsyon teknikleri bilgisinin yanısıra malzemelerin 3D baskı süreçlerinde ki davranışları konusunda da deneyim sahibi olmak gerekmektedir. Bütün bunların sonunda değer gören sadece basılan parçanın isterlere uyum sağlayıp sağlamadığı olacaktır elbette. Tabi ki ekosistemin içerisindeki diğer polimer üreticileri, ham madde sağlayıcılar, değişik karışımlar ortaya çıkaran deneyimli karıştırıcılar ve malzeme üreten yazıcı üreticileri de bizim gibi itici güç görevini bizimle paylaşmaktalar.

Öte yanda, 3D yazıcı ile ihtiyaçlarına çözüm arayan endüstriyel kullanıcılar, makine ve malzeme sağlayıcılarından yeni isteklerde bulunarak çekici rolünü üstlendiler. FDM masaüstü yazıcıların, endüstriyel uygulamalarda kullanılması için bu itici ve çekici kuvvetlerin beraber çalışması şart.

 

Endüstride masaüstü yazıcılar ile FDM 3D baskı : beklentiler

Endüstrinin ihtiyacı ne ve bizden ne bekliyor? 3D baskı da kaliteli bir filamenti tanımlayan en önemli kriterler elbette güvenilirlik, verimlilik ve performans. Ancak aşağıda ki 3 unsur da oldukça değerli:

1. Uygulamaya göre çözümler
Sadece standard malzemelerin yanında genel amaçlı mühendislik malzemelerininde sunulabilmesi gerekli. Yüksek sıcaklık dayanımı, kullanım dayanıklılığı, yüksek sertlik, yüksek esneklik, kimyasal dayanım, yanmazlık, geçirgenlik, UV dayanımı ve iletkenlik gibi birçok özelliğe sahip materyallerden bahsediyoruz. Yine de, müşterinin uygulaması için özel geliştirilecek filamentler herşeyden daha değerli olacaklar.

2. Sistem konsepti ve satış sonrası

Endüstri her zaman güvenilir ve destek istemeyen çözümler peşinde olmuştur. Dolayısıyla, çözümü oluşturan parçaları sunan taraflar her zaman sorumluluğu üstlenebilmeli ve en ufak problemde diğerini işaret etmek yerine problemi hızlı ve doğru şekilde çözmeye birlikte odaklanmalı. Bu düşünce sistem konsepti dir. Sistem 3D yazıcı ve onun kullandığı filamenti kapsar. Kullanıcılar da genelde tek bir kontak ile görüşmek isterler, ki bu makine üreticisidir. Bu nedenle satış sonrası destek ve servis hizmetleri olmazsa olmaz isterlerdir.

3. Malzeme verileri ve standartlar

Masaüstü yazıcılarda henüz tanımlanmış standartlar bulunmamaktadır. Özellikle malzemelerin çekme dayanımı, bükülme dayanımı gibi mekanik özellikleri basılan parça için kritik önem arz eder. ISO standartları plastik enjeksiyon teknikleri için malzeme standartlarını belirlese de, 3D FDM baskı için bu tip standartlar hali hazırda mevcut değildir. Buna rağmen biz BASF 3D yazıcı çözümleri gurubu olarak filamentlerimizi test etmeye ve malzeme bilgilerimizi paylaşmaya başladık. 

ISO Test numuneleri

Filamentlerimizle ISO test numuneleri bastık ve ISO 527, ISO 178 ve ISO 179 standartlarına göre filamentlerimizi test ettik.

Bu sayede malzemelerimizin çekme mukavemeti, bükme mukavemeti ve eğilme mukavemetleri belirlendi ve endüstriyel kullanıcılarımızın kullanımına sunuldu. Bir sonraki adımda enjeksiyondan çıkan parçalar ile malzemelerimizle basılan 3D baskı parçaları üzerinde aynı testleri uygulayarak karşılaştırma tabloları oluşturmak. Bu sayede kullanıcılarımız, 3D baskı ve Enjeksiyon baskı arasındaki farkları inceleyebilecek ve beklentilerine uyum gösterip gösteremediğimizi tespit edebilecekler. Bu sadece, 3D baskı için standartlar konulana kadar kullanabileceğimiz veri oluşturmak için bir başlangıç.

Sonuç olarak, eğer endüstride kullanılacak 3D baskılar için filament üretmek istiyorsanız, tercihen aşağıdaki yetenek ve bağlantılara ihtiyacınız var:

- Malzeme bilgisi (geliştirme, üretim ve 3D baskı bilgi birikimi)

- Amaca uygun güvenilir malzemeler

- Öz üretim kapasitesi

- Sistem partnerleri

- 3D makine üreticilerinin de içinde olduğu ilişkili endüstri ağı

- Satış sonrası destek organizasyonu

3D baskının geleneksel üretim yönetmelerine göre fayda getirdiğini varsayarsak, sektörün öncelikli olarak endüstriyel 3D baskı sistem konseptine uyum sağlaması gerekmektedir.

Jeroen Wiggers tarafından yazılmıştır


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.