ABS Filamente alternatif BASF PLA PRO1 filament nedir?

05-12-2021 23:06
ABS Filamente alternatif BASF PLA PRO1 filament nedir?

ABS Filamente Alternatif BASF PLA PRO1 Filament Nedir?

PLA PRO1 (tough PLA) giriş seviyesi sistemler de dahil olmak üzere kolaylıkla baskı alınabilen ve yüksek hızlarda üretim yapılabilen mühendislik filamentidir. Baskı sonrası sunduğu mekanik özellikleriyle ABS malzemeye harika bir alternatiftir. Malzeme termal kararlılığa sahip olduğu için çekme oranı çok düşük ve tabladan kalkma ihtimali neredeyse yoktur. Bu sebeple ısıtılmış baskı tablalarına dahi ihtiyaç duymadan hızlı, dayanıklı ve güvenilir baskılar alabilirsiniz. Baskı sırasında kötü koku ve gaz salınımı yapmadığı için tıpkı PLA gibi açık ve kapalı baskı alanına sahip her platformda rahatlıkla çalışabilirsiniz.

Ayrıca 40-150mm/s gibi yüksek hızlarda baskı alınabildiği için üretim hacminizi artırabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Prototiplerde, fikstürlerde ve işlevsel, birbiriyle parçalarda kullanmaya uygun olmakla birlikte zımparalama ve kaynaklama gibi ardıl işlemlere açık bir malzemedir.

 

Ultrafuse PLA PRO1 ile nasıl baskı alınır? 

 

Bütün 3boyutlu yazıcılarda PLA PRO1 ile standart PLA ayarlarıyla çok daha dayanıklı baskılar alabilirsiniz. Fakat PRO1 üstün özelliklere sahip çok yönlü bir malzemedir. Farklı ayarlar ile daha hızlı, daha güçlü ve daha estetik baskı sonuçları almanız mümkün. Bu üstün özelliklerden faydalanmak istiyorsanız kullandığınız dilimleme programının gelişmiş ayar menüsünde değişiklikler yapmalısınız.

 

Daha hızlı baskı almak için;

 

 

 

PLA PRO1 filament ile yüksek hızlarda baskı almak için baskı hızını artırdığınızda grafikte de görülebileceği gibi nozül sıcaklığının da doğru orantılı olarak artırılması gerekiyor. Nozül sıcaklığı arttığında malzeme akışı da artacağı için yüksek hızlardaki ekstrüzyon problemlerinin önüne geçecektir. Doğru ayarlarla yüksek baskı hızlarında iyi yüzey kalitesine sahip parçalar üretebilirsiniz.

 
 
 
 
 
 

Daha dayanıklı parçalar üretmek için;

 
 

 

Darbe dayanımı yüksek parçalar üretmek için ilk olarak baskı hızını 40-70mm/s aralığında ayarlamanız gerekiyor.Nozül sıcaklığınızı ise 210-230°C aralığında baskı hızınıza uygun olarak ayarlamalısınız. Yoksa

ekstrüzyon problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Uygun sıcaklık değerini Print speed- Temperature grafiğine bakarak belirleyebilirsiniz. Baskı hızı azaldıkça nozül sıcaklığı da orantılı olarak azaltılmalıdır. Ayrıca

katman soğutma fanlarının kapatılması katmanların birbirine daha iyi yapışmasını sağlayarak dayanımı artıracaktır. Fakat bu işlem parça yüzeyinde bir miktar bozulmaya neden olabilir. Üreteceğiniz parçada

estetik kaygılarınız varsa fanlarınızı 0-25% oranında açarak sağlam ve daha iyi yüzey kalitesi olan parçalar üretebilirsiniz.


 

 
 
 
 
 Daha estetik parçalar üretmek için;
 
 
 
  Yüzey kalitesi iyi ve dayanıklı parçalar üretmek istiyorsanız PLA PRO1 sizin bu beklentinizi karşılayacak bir filamenttir.

  Düşük sıcaklıklarda çalışmak iyi yüzey kalitesi açısından oldukça önemlidir. Bunun için nozül sıcaklığının 200-220°C aralığında olması gerekiyor. Yüksek sıcaklıklarda malzeme akışı çok olacağı için yüzey  bozulmaları olabilir.

 

Üretim esnasında soğutma fanı kullanımı da kaliteye etki eden en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle yüzey kalitesi beklenen parçalarda soğutma fanlarının açık olması gerekiyor.

Yüzey kalitesini artırmak için dikkat etmeniz gereken son madde ise baskı hızıdır. Yüksek baskı hızlarında ayrıntılı parçalarda istenilen sonuçlar alınamayabilir. 70mm/s ve altındaki hızlarda PRO1’ den         maksimum verimi alabilirsiniz.


Verilen baskı ayarları ve tavsiyelerin her 3 boyutlu yazıcı için farklılık göstereceğini ve deneyerek optimum düzeye getirilmesi gerektiğini unutmayın. Ayrıca baskı hızı değiştirildiğinde nozül sıcaklığının da baskı hızına göre ayarlanması gerekiyor. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.