ABS Fusion+ filament nedir?

16-12-2021 10:57
ABS Fusion+ filament nedir?

ABS Fusion+ yüksek boyutsal karalılığa sahip bir mühendislik filamentidir. Yüksek yüzey kalitesi, sıcaklık ve darbe dayanımı beklenen parçaların üretimi için uygun bir malzemedir. Standart ABS’ ye oranla çok daha kolay üretilebilir olması da üstün özelliklerinden biridir. ABS Fusion+’ın çekme oranı düşük olduğu için kalkma ihtimali olmadan cam tabla üzerine baskı alabilirsiniz. Bu üstün özellikleri sayesinde dünya Superbike takımlarından biri olan "Ten Kate Racing” tarafından işlevsel parçaların üretimi için kullanılmıştır.

BVOH (suda çözünebilen destek filamenti) ile uyumlu çalışabildiği için karmaşık modellerin üretiminde de rahatlıkla kullanılabilir.

Ayrıca baskı sonrası zımpara, astar veya aseton buharı gibi ardıl işlemlere uygundur.

ABS Fusion+ ile nasıl baskı alınır?

Üretim süreci standart ABS’ ye göre daha kolay olsa da ABS tabanlı her malzeme gibi Fusion+’ın da üretimi sırasında dikkat edilmesi gereken ayrıntılar var. Bu ayrıntıları sizler için derledik.

Tabla sıcaklığını yükseltin

ABS Fusion+’ ın çekme oranı düşük olsa da tabla sıcaklığı 100°C’nin altında olduğunda çarpılma problemiyle karşılaşabilirsiniz. Tabladan kalkma ve çarpılmayı engellemek için tabla sıcaklığının 100-120°C aralığında olması gerekiyor. Doğru kalibre edilmiş ve sıcaklığı doğru ayarlanmış baskı tablasında çarpılma riski olmadan baskı alabilirsiniz. Yüzey alanı çok geniş olan modellerde ilk katman yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Bunun için Magigoo’nun Original modelini tercih etmenizi öneririz.

Kapalı ortamda üretim yapın

Kapalı ortamda üretilen parçaların tabladan kalkma ihtimali yok denecek kadar azdır. ABS bazlı malzemeler kapalı platforma sahip cihazlarda üretilmedir. Ancak açık platformlu 3boyutlu yazıcılarda da üretim yapmak mümkün. Cihazın etrafına pleksiglass veya karton gibi materyallerle bir kabin inşa edebilirsiniz. Bu kabin baskı alanındaki sıcaklığı muhafaza ederek üretilen parçanın çarpılması engelleyecektir. Ayrıca üretim sırasında çıkan gazların ortama yayılmasına engelleyecektir.

Soğutma fanlarını kapatın

Üretilen parçalarda maksimum dayanıklılığı sağlamak için katman soğutma fanlarının kapalı olması gerekiyor. ABS Fusion+’da her ABS bazlı malzeme gibi hava akımlarına ve duyarlıdır. Fanlar açık üretim yapıldığında katmanlar hızla soğuyarak malzemenin güçlü bağlar oluşturmasını engelleyecektir. Tabladan kalkma ihtimali olmayan küçük modellerde fan hızını maksimum 25%’e kadar artırabilirsiniz.

Nozül sıcaklığını yükseltin

ABS Fusion+ yüksek sıcaklıklarda çalışılması gereken bir malzemedir. Nozül sıcaklığının 240-260°C aralığında olması başarılı baskı sonuçları açısından önemli. Doğru ayarlanmış nozül sıcaklığı katmanların iyi bir şekilde yapışmasını sağlayacaktır. Düşük sıcaklıklarda katmanlar yapışamayacağı için ve üretilen parçalar dayanıklı olmayacaktır. Ayrıca ekstrüzyon problemleriyle karşılaşma ihtimaliniz hayli yüksektir.

3boyutlu yazıcınıza uygun değeri 250°C’den başlayarak 5er derecelik adımlarla sıcaklığı artırıp azaltarak bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.