ASA Filament Nedir?

11-08-2021 14:00
ASA Filament Nedir?

ASA, (Acrylonitrile Styrene Acrylate) 3D yazıcı malzemesi olarak çok bilinmeyen fakat çok iyi özelliklere sahip bir malzemedir. ABS ile benzer kimyasal özelliklere sahip olan bu malzemenin 3D yazıcılardaki üretim koşulları da benzerlik göstermektedir. Diğer taraftan ASA, yüksek UV dayanımı, ölçüsel kararlılık, yüksek yüzey kalitesi gibi avantajlarıyla ABS malzemeye göre ciddi bir üstünlük yaratıyor. Bu özellikleri itibariyle, ASA filament ile üretilen parçalar dış mekan uygulamalarında, otomobil dış trim parçalarında, bahçe ekipmanlarında, olumsuz hava şartlarına ve güneş ışığına maruz kalacağı her ortamda kullanılabilir. Ayrıca baskı sonrasında aseton buharı, zımparalama gibi ardıl işlemlere uygun bir malzemedir.

ASA ile nasıl doğru baskı alınır?

ASA ile üretim yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var;

Nozül sıcaklığını doğru ayarlayın!

ASA yüksek sıcaklıklarda üretilebilen bir malzemedir, bundan dolayı nozül sıcaklığının 260-280°C aralığında olması gerekiyor. 260°C ve altındaki sıcaklıklarda Z eksenindeki katmanlar iyi yapışmayabilir veya ekstrüzyon problemleri yaşanılabilir. 280°C ve üzerindeki sıcaklıklarda fazla materyal akışı olacağı için yüzey bozulmaları ve ölçüsel tutarsızlıklarla karşılaşmanız mümkün.

Bu değerler, her 3 boyutlu yazıcının baskı kafalarındaki sistem ve teknolojiler farklılık gösterebileceği için cihaz özelinde kademeli olarak arttırılıp azaltılarak optimum düzeye getirilmelidir.

Fanları kapatın!

ASA dışarıdan gelecek hava akımlarına karşı duyarlı bir malzemedir. Bundan dolayı baskı kafasındaki fanların kapalı veya %10 düzeyinde açık olması gerekmektedir. Büyük modellerde fanları kapatmanız çatlama, çekme ve tabladan kalkma gibi ihtimalleri azaltır.

Diğer taraftan küçük ve hassas model üretiminde katmanlar arası soğumaya vakti olmadan nozül bir üst katmanı sermeye başlayacağı için model yüzeyinde bozulmalar oluşabilir. Bu bozulmaları engellemek için tabladan kalkma ihtimali olmayan küçük modellerde fanları 100% açmanızda bir sakınca yoktur.

Tabla sıcaklığını yüksek tutun!

ASA’nın katmanları hızlı soğuduğunda aynen ABS’de olduğu gibi çekme yaparak çatlama veya tabladan kalkma görülebilir. Bunu engellemek için tabla sıcaklığını minimum 100°C olarak ayarlamak gerekli ama kullandığınız cihaz daha yüksek sıcaklıkları destekliyorsa tabla sıcaklığını 120°C’ye kadar çıkartmanızda herhangi bir sakınca olmayacaktır. Cihazınızda ısıtmalı tabla yoksa ASA ve ABS gibi malzemelerle doğru sonuç almak çok mümkün olmayacaktır.

Kapalı ortamda üretim yapın!

Kullandığınız 3 boyutlu yazıcı açık platformluysa ve hava akımlarına maruz kalıyorsa yine katmanlar hızlı bir şekilde soğuyarak ürettiğiniz modelin tabladan kalkmasına veya çatlamasına neden olacaktır. ASA, ABS veya ABS bazlı herhangi bir malzeme ile üretim yaparken cihaz kabini içerisindeki sıcaklığın sabit kalması başarılı baskı sonuçları için önemlidir. Çevresi açık cihazlarda kalkma ve çatlamanın önüne geçmek için cihazın etrafına bir kabin yapılabilir bu yöntem amatör masaüstü cihazlarda sıklıkla uygulanmaktadır.

Kapalı kabinin bir diğer avantajı ise ASA ve ABS gibi malzemeler üretilirken solunması insan sağlığı açısından çok uygun olmayan bazı gazların ortama yayılmasını engellemektir. Bazı kullanıcılar açık platformlu cihazlarına yaptıkları kabinlere fan ve hepa filtre ekleyerek baskı sürecini güvenli hale getiriyorlar. Bu durum Ultimaker, Makerbot gibi cihazlarda başarılı bir şekilde uygulanmış.

Baskı hızını düşürün!

Katmanlar arası yapışmanın ve yüzey kalitesinin çok daha iyi olması için baskı hızınızı 30-40mm/s aralığına ayarlayabilirsiniz.

 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.