Covid19'a karşı 3D Yazıcıda üretilen valfler

27-03-2020 09:18
Covid19'a karşı 3D Yazıcıda üretilen valfler

İtalyan hastanelerde Covid-19 hastalarının hayatını 3 boyutlu yazıcılarda basılmış reanimasyon cihazı valfleri ile kurtarıyor.

Tedarik zinciri kırıldı, insanlar ve 3 boyutlu baskı kendini gösterdi.


Pek çok insan eklemeli üretim endüstrisinin COVID-19 pandemiğine nasıl etki edeceğini soruyor. Korona virüsü ve 3 boyutlu yazıcılar arasındaki ilişki henüz net değil çünkü henüz pandemiğin küresel tedarik zincirine olan uzun vadeli, orta vadeli ve hatta kısa vadeli etkilerini anlamaya çok uzağız.

Eklemeli üretim, geleneksel üretim ve ithalat kısıtlılıklarından etkilenmiş olan endüstriyel tedarik zincirini desteklemede yardımcı olabilir. Bir şey kesin: Tedarik zinciri tamamen kırıldığında 3 boyutlu yazıcılar ile doğrudan fayda sağlanabilir. Örneğin, Kuzeydeki bir İtalyan hastanesi, reanimasyon cihazı için değiştirme valflerine ihtiyaç duyduğunda tedarikçinin kısa sürede daha fazlasını sağlamasının yolu bulunamadı.

Korona virüsün sebep olduğu en büyük problemlerden biri, hayatını devam ettirebilmek için, antikorların enfeksiyon ile yeterince süre savaşabilmesi için yoğun bakıma ve oksijenasyona ihtiyaç duyan pek çok insan bulunması. Bu demek oluyor ki, hayat kurtarmak için yapabileceğimiz tek şey – önlem haricinde- mümkün olduğunca fazla sayıda reanimasyon cihazına sahip olmak.Ve bozulduklarında da, yine 3 boyutlu yazıcılar bize yardımcı olabilir.


                      Orijinal valf (solda) ve 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş valf

 

Milano’daki FabLab’in kurucusu ve İtalya’da aktif ve popüler bir endüstri 4.0 ve 3 boyutlu baskı girişimcisi olan Massimo Tamporelli, endüstri 4.0 kültürünün okullarda yayılması için birkaç yıldır iş birliği içinde bulunduğu Giornale di Brescia’nın editörü Nunzila Vallini ile iletişime geçtiğini bildirdi. Korona virüsünden ağır hasar görmüş bölgelerin yakınında bulunan bir bölge olan Brescia’daki hastanenin yoğun bakım cihazları için acilen valflere ihtiyaç duyduğunu ve tedarikçinin kısa sürede sağlayamadığını açıkladı. Valflerın sağlanamaması, insanların hayatlarını kaybetmelerine neden olabilir. Bu nedenle, valflerin 3 boyutlu yazıcılar ile üretilebileceğinin mümkün olup olmadığını sordu.

FabLab, Milano ve Brescia’daki şirketler ile yapılan birkaç telefon konuşmasından sonra, bölgedeki bir şirket olan Isinnova, bu telefon görüşmelerine kurucu CEO’su Cristian Fracassi’nin hastaneye 3 boyutlu yazıcıyı getirmesi ve eksik parçayı yeniden tasarlayarak üretmesiyle cevap verdi. Sonraki günün akşamında, Massimo sistemin çalıştığını bildirdi. Şu an bile, on hasta 3 boyutlu yazıcılarda üretilmiş valflerin kullanıldığı solunum cihazları eşliğinde nefes alıp veriyor. Virüs, dünya çapında kaçınılmaz bir şekilde yayıldığı ve tedarik zincirini kırdığı sürece, 3 boyutlu yazıcılar – insanların pratik zekası ve tasarım yeteneğiyle beraber- fayda sağlayabilir. Valf, koruyucu donanım, maske ve ihtiyaç olunup mevcut tedarikçiden sağlanamayan her şey 3 boyutlu yazıcılar ile üretilebilir.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.