Esnek Filament ile 3D Baskı

24-01-2021 14:57
Esnek Filament ile 3D Baskı

Esnek Filament ile Nasıl Doğru 3D Baskılar Alınır?

En yoğun kullanılan 3D Yazıcı malzemeleri olan PLA, ABS ve PETG malzemeler sert plastiklerdir. Görsel ve bazı fonksiyonel uygulamalar için sonuç verirler fakat esnek parça ihtiyacı olduğunda farklı malzemeler kullanmak gerekir. Esnek malzeme gerektiren uygulamalarınızda 3D Yazıcınızda BASF Forward AM’in TPU 85A, TPU 80A, TPE 45D ve TPE 60D filamentlerini kullanabilirsiniz. Bu filamentler kauçuk esaslıdır ve elastik yapıda olması gereken parçalarınız için idealdir. 

Esnek 3D Filament Nedir?

Termoset malzemeleri ısıtarak yumuşatabilir ve şekillendirebiliriz, bu şekilde soğuttuğumuzda da malzemenin son şeklini vermiş oluruz. Benzer durum 3D baskı filamentlerinde de geçerlidir, filament halindeki esnek malzemeleri 3D Yazıcı baskı kafalarında ısıtarak istediğimiz esnek formda parçayı katman katman elde edebiliriz.

TPU ve TPE filamentlerle esnek malzeme üretilebilir. TPU (Termoplastik PoliÜretan) malzeme olup yüksek çekme dayanımı ve kimyasallara karşı direnç özellikleriyle esnek bir polimerdir. TPU’ların esneklik değerlerine göre farklı çeşitleri vardır. Ultrafuse TPU 80A ve TPU85A 3D baskı için oldukça uygun esneklik sertliğinde malzemelerdir. TPE (Termoplastik Elastomer) plastik ve esnek polimerlerin birleşmesiyle elde edilir. Üretilen parçalar plastik kategorisinde olup ciddi derecede esnekliğe sahiptir. Bu parçaları yere düşürdüğünüzde ya da darbe uyguladığınızda kolaylıkla kıramazsınız. Darbe sönümleyici alanlarında yeniden eski şeklini alabilmesi özelliğiyle birçok uygulama için oldukça iyi sonuçlar veren bir 3D Yazıcı filamentidir.

Esnek Filament ile Doğru Baskı Almak İçin;

Düşük Geri Çekme Değeri (Retraction) Uygulayın

PLA, ABS gibi rigid filamentler baskı başlığına ittirildiğinde esnemeden sorunsuz bir şekilde sürekli besleme yapılabilir. Fakat esnek filamentler gerek dişlilerle gerekse de nozülün girişinde filamentin esnekliğinden dolayı sarmalar meydana gelebilir. Bu yüzden en düşük geri-çekme değerleri ile üretim yapın. Özellikle de eski tip bir ekstrüder kullanıyorsanız geri çekme değerini tamamıyla devre dışı bırakabilirsiniz.

Esnek Filamenti Kuru Tutun, Nemli Olmasın!

Esnek filamentlerin tamamı kimyasal yapısı itibariyle higroskopiktir, neme duyarlıdır. Doğru koşullarda saklanmayan esnek filament nemlenmiş olabilir. 3D Baskı öncesi esnek filamentlerinizin nemini alın, bu işlemi filamentinizi 50-60C’lik sıcaklıktaki bir fırında 6 saat bekleterek yapabilirsiniz. Nem alma işlemini çok daha düşük sürelerde(30dk-1sa) gerçekleştirmek için esnek filamentinizi vakum altında çalışan bir fırında işleme tabi tutabilirsiniz. Ya da 3D Yazıcınızın yanında nem alıcı harici ekipmanlar kullanabilirsiniz.

Nem almış bir filament ile üretim yapmanız durumunda malzeme içindeki molekül zincirleri dağılmış olacağı için zayıf dayanımlı parçalar elde edebilirsiniz. Beraberinde parça etrafında çok fazla iplikçikler oluşabilir ve parça içinde boşluklar meydana gelebilir.

Esnek filamentin içindeki olası nemin alınması 3D baskı kalitesinde oldukça önemlidir.


Soldaki 3D baskı nemli filament, sağdaki nemi alınmış filament ile üretilmiştir.
 

Düşük Üretim Hızı Kullanın

Esnek filament ile üretim yaparken filamentin doğru bir şekilde nozüle ittirilmesi önemlidir. Burada malzeme esnek olduğu için baskı kafasındaki dişlilerin doğru bir şekilde filamenti nozüle ittirmesi ve olası dışarı taşma ihtimalleri ortadan kaldırılmalıdır. Bu yüzden düşük hızlarda üretim yapılmalıdır. Beraberinde baskı sırasındaki alt katmanın esnekliği de düşük hızlarda üretim yapılmasını gerektirir. Önerilen değer 20-30mm/s olup daha yeni 3D Yazıcılarda bir miktar yüksek hızlar kullanılabilir.

BASF Forward AM esnek filamentlerini hem bowden hem de direct drive 3D Yazıcılarla basabilirsiniz.

İlk Katmanları Doğru Oluşturun

İlk katmanları doğru oluşturmak tüm malzemelerde olduğu gibi esnek filament baskısında da oldukça önemlidir. Baskı tablası yüzeyinin düz olduğundan emin olun. Olası tabla yapışma problemlerini de ortadan kaldırmanız gerekir, bunun için Magigoo TPU tabla yapıştırıcısına göz atabilirsiniz. Son olarak, ilk katmanların tutunduğundan emin olmak için skirt destek yapısı kullanabilirsiniz.

Baskı Sıcaklıklarının Doğru Olduğundan Emin Olun

Esnek filament ile baskı alırken gerek ekstrüder gerekse de tabla sıcaklıklarının doğru olduğundan da emin olmak gerekir. BASF Forward AM esnek filamentleri için ideal sıcaklık değerleri aşağıdaki tablodaki gibidir;

Sıcaklık yüksekse; Esnek filamentinizin nemini aldıysanız ve sıcaklığınız yüksekse baskınızın etrafında yoğun iplikçikler meydana gelebilir. Bu durumda kademeli olarak sıcaklığı düşürmenizi öneririz.

Sıcaklık düşükse; Esnek filamentinizin nemini aldıysanız ve sıcaklığınız düşükse katmanlar arası yapışmama, bağlanmama sorunu gözlemleyebilirsiniz. Bu durumda kademeli olarak sıcaklığı yükseltmenizi öneririz.

Ekstrüder Çarpan Değerini Kontrol Edin

Daha iyi esnek baskılar için ektrüder çarpanını (extrusion multiplier) bir miktar artırmanızı öneririz. Bunu da e-steps kalibrasyonu ile doğrulamanız gerekir. Örn; PLA için E-steps değeri 400 ise, kalibrasyon yaptıktan sonra TPU için bu değerin 500 civarında olduğunu görebilir, extrusion multiplier’ı 1.25’e getirebilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.