Filament Nedir? Filament Çeşitleri Nelerdir?

23-04-2020 15:39
Filament Nedir? Filament Çeşitleri Nelerdir?

Filament Nedir?

Filament, termoplastik malzemelerin 3D Yazıcılarda kullanılmak üzere özel olarak şekillendirilmiş halidir. Temelde granül halindeki malzemenin farklı aşamalardan geçirilerek bir plastik tel haline dönüştürülmesiyle oluşur. Plastik tel haline gelen filament bir makara üzerine özel yöntemlerle tıpkı bir bobin gibi sarılır. Temelde işlem basit görünse de granülden, filamente, filamentten sarım işlemine kadar olan tüm süreç ayrı bir özen gerektirir. Filamentin, 3D Yazıcıda kullanımı sırasında düzenli akışı ve kullanımı doğrudan imalat kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan birisidir.

Filament üretimi hakkındaki detaylı bilgiyi aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
 

FFF/FDM 3D Yazıcılarda Filament Kullanımı Nasıldır?

3D Yazıcılarda ekstrüder olarak bilinen baskı kafası içindeki filamenti dişli ya da farklı mekanizmalarla nozüla (uca) doğru ittirir. Burada 200-250 C sıcaklıklarda (kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösterir) eriyen filament akışkan bir forma ulaşır ve baskı kafasının X-Y düzlemindeki hareketiyle üretim tablasına bir iplikçik halinde serilmeye başlanır. Ardından üretim tablası bir kademe aşağıya iner ve yeni katman filament serilir ve üretim Z yönünde katman katman bu şekilde devam eder. Burada termoplastik filamentin en önemli etkisi sıcaklık altında şekillendirilerek soğuduktan sonra da nihai şeklini almasıdır. Esasında bu işlemi çocukların çok sevdiği çikolata tüpleriyle de açıklayabilmek mümkün; elinize bir çikolata tüpü alın ve tüpü sıkarak düz bir zemin üzerine üst üste çikolata dökün, z yönünde bir bina gibi yükselen yapı oluşur, bu durum filament ile parça üretimine çok benzer bir durum oluşturur. Filament FFF ve/veya FDM gibi teknolojilere sahip 3D Yazıcılarda kullanılır.

3D Yazıcılarda Baskı Kalitesinin 3 Temel Unsuru Nedir?

 

Filamentlerle doğru sonuç alabilmek için "Filament, 3D Yazıcı ve Tasarım” 3’lüsüne dikkat etmek gerekir. İyi bir tasarım, iyi bir 3D Yazıcı’da ve kaliteli/doğru filamentle başarıya ulaşır.

Filament Çeşitleri Nelerdir?

 

Filamentlerin birçok çeşidi vardır. Temelde termoplastik esaslı malzemelerin birçoğu doğru ve hassas bir üretim methoduyla filamente dönüştürülebilir.
FFF/FDM teknolojisi kullanan 3D Yazıcılarda, PLA, ABS ve PET filamentler en çok kullanılan malzemelerdir.

PLA Filament nedir, özellikleri nelerdir?

PLA, filament çeşitleri arasında en popüler olanıdır. Diğer filamentlerle karşılaştırıldığında en çevreci özelliğe sahip olan PLA Filament, biyolojik olarak doğada parçalanabilen bir yapıya sahiptir ve baskı esnasında dışarıya kötü koku yaymaz. En yakın rakibi olan ABS’ye göre daha düşük sıcaklıklarda baskı alınabildiği gibi basımı da oldukça kolaydır.

ABS Filament nedir, özellikleri nelerdir?

PLA’dan sonra en çok kullanılan filament çeşidi ABS Filament’tir. Malzemenin mekanik özellikleri itibariyle PLA’ya göre 3D Yazıcıda kullanımı biraz daha zor olsa da teknik özellikleri bakımından PLA’dan üstündür. Hayatımızdaki kullanım yaygınlığı PLA’dan fazla olan ABS yüksek sıcaklık ve dayanıklılığa sahiptir. Düşük esnekliğe sahiptir. Hammadde özelliği sebebiyle yiyecek ve içecekler ile kullanılması önerilmez.

PETG Filament nedir, özellikleri nelerdir?

PET malzeme endüstride içecek şişelerinin üretiminde yoğunluklu olarak kullanılmaktadır. Gıdaya uyumlu içecek ve gıda ambalajlarının 3D Yazıcıda baskısı için oldukça uygun bir malzemedir. Katmanlar arası bağın çok güçlü olduğu, iyi yüzey kalitesine sahip ve kolaylıkla baskı alınabilecek çıktılar elde edilebilir. PETG Filament %100 geri dönüşümlü olduğu için birçok uygulamada çevreci özelliği ile de tercih sebebidir. PET Filamentinin şeffaf renkli malzemesi de bulunmaktadır. 3D Baskı sonrası şeffaflık olarak yarı geçirgen baskılar elde etmek mümkündür. PET Filamentleri sızdırmazlık özelliğiyle ve PLA kadar kolay baskı alınabilirliğiyle eşsizdir.

PLA, ABS ve PET malzemeler ile çevreci, gıdaya uygun ve sızdırmaz parçalar kolaylıkla elde edilebilir.

Bunların yanında PoliPropilen (PP), PoliAmid (PA), TPU, TPE, ASA gibi mühendislik filamentleri ile fonksiyonel çalışmalar yapılabildiği gibi karbon-elyaf katkılı PoliAmid, PET, Cam-Elyaf katkılı PoliPropilen ve 316L çelik filamentlerden de son kullanım ürünleri basmak mümkündür.

Tasarım’dan İmalata FFF/FDM 3D Yazıcılarda Temel Süreç Akışı Nasıldır?

3D Yazıcı ile parça imal etmenin ön koşulu 3 Boyutu bir tasarım datasına (CAD modeline) sahip olmak. Akabinde kullanılacak 3D Yazıcı’nın Yazılımına bu data aktarılır ve yazılım 3D Yazıcının kabiliyetleri kapsamında datayı katmanlandırır ve her katman ayrı ayrı işlenecek şekilde takım yolu (G Code oluşturma) oluşturur. Oluşturulan takım yolları 3D Yazıcıya aktarılır ve imalat başlar, böylelikle 3D Yazıcı eriyik plastiği yazılımın belirlediği takım yolları vasıtasıyla katman katman üst üste yığar ve parçayı oluşturur.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.