PC ABS Filament

16-12-2021 11:14
PC ABS Filament

PC (polikarbonat) ve ABS’nin (Akrilonitril Butadiene Stiren) harmanlanmasıyla ortaya çıkmış mühendislik termoplastiğidir. Eşsiz mekanik özellikleriyle mühendislik uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Z eksenindeki katmanların oluşturduğu güçlü bağlar sayesinde yüksek mukavemete ve ısıl dirence sahip parçaların üretimi için çok uygundur. Ayrıca yüzey kalitesi yüksek estetik parçalar elde edebilirsiniz.

UL94-V0 (alev geciktirme) standartlarına uygun olması nedeniyle yangın riski bulunan uygulamalarda tercih edilmektedir. Alev uygulamasından sonraki 10sn içerisinde sönerek yangının ilerlemesini engelleyebilmektedir.

Bu özellikleri doğrultusunda elektrikli el aletlerinde, priz ve fişlerde, otomotiv parçalarında, elektrikli cihazların kutu ve muhafazalarında karşımıza çıkmaktadır.

Malzemenin baskı sırasında Z ekseninde oluşturduğu güçlü bağlar sayesinde tırnaklı yapıların üretimi içinde oldukça uygun.

İşte PC/ABS ile baskı almanın püf noktaları;

· PC/ABS baskı sırasında çarpılma ve büzülme ihtimali yüksek bir malzemedir. Soğumuş katman ile üzerine serilen sıcak katman arasında oluşan stresten dolayı büzülme gerçekleşiyor. Bu sebeple kapalı baskı alanı olan ve iç ısıtma sistemine sahip 3boyutlu yazıcılarda üretim yapılması gerekiyor. Ortam sıcaklığı malzemenin camsı geçiş sıcaklığına yakın bir değerde tutmalı. Kapalı baskı kabini dışarıdan gelecek hava akımlarını saf dışı bırakarak çarpılmaların önüne geçecektir.

· Çarpılma ihtimalini düşürmek için tablanın ve iç ısıtma sisteminin birlikte çalışması gerekiyor. Çarpılmaları engellemek için tabla sıcaklığının 90-110°C aralığında olması gerekiyor. Baskı tablasındaki yüksek sıcaklık malzemenin soğuyarak büzülmesini engelleyecektir.

· Bütün önlemlerin alınmasına rağmen çarpılma engellenemiyorsa başarılı bir katman yapıştırıcısı olan Magigoo’ nun PC için geliştirmiş olduğu ilk katman yapıştırıcısını kullanabilirsiniz.

· Ayrıca katman soğutma fanlarını kapatarak üretilen parçaların daha mukavim olmasını sağlayabilirsiniz.


 

· Higroskopik bir materyal olan PC/ABS’nin nemden korunması gerekiyor. Filament kutusundan yazdırılabilir şekilde çıkıyor. Ancak uzun bir yazdırma sürecinden sonra malzeme nem çekmiş olabilir. Sonraki baskıdan önce filamenti kurutmak baskı kalitesi açısından oldukça önemli. Nemlenmiş filamentler ile aldığınız baskıların yüzeyinde bozulmalar ve saçaklanma olacaktır. Filamenti kurutmak için 60°C’ de 4-16 saat fırınlanması gerekiyor.

 

· PC/ABS ile baskı alabilmek için yüksek sıcaklıklara çıkabilen bir hotend setine ihtiyacınız var. Bu sebeple amatör sistemlerde kullanmak için çok uygun bir malzeme değil. Nozül sıcaklığının 260-280°C aralığında olması gerekiyor. Her 3boyutlu yazıcının hotend ve nozül teknolojisi farklı olduğu için bu değerler değişiklik gösterebilir. Yazdırmaya 270°C’ den başlayarak 5er derecelik adımlarla artırıp azaltarak yazıcınıza uygun değeri bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.