PoliAmid Nylon Filament nedir?

16-12-2021 11:02
PoliAmid Nylon Filament nedir?

PA (polyamid) genellikle naylon olarak anılan, makine endüstrisinde sıklıkla kullanılan bir malzemedir. PLA, ABS gibi malzemelere göre çok daha dayanıklıdır ve yüksek sıcaklık dayanımına sahiptir. Yeterince ince üretilirse sağlamlığını korurken esnek kalabilir. Kablo kelepçeleri buna iyi bir örnektir. Ayrıca yüzey aşınma direnci çok yüksek olan bir malzeme olduğu için birbiriyle çalışan dişli, menteşe gibi parçaların üretimi için oldukça uygundur.

PoliAmid higroskopik bir malzeme olduğu için nemli ortamlarda kullanmak için uygun bir malzeme değildir.

PA filament ile doğru baskı almak için;

Filamentinizi kurutun



Nylon’un oldukça higroskopik olduğundan bahsetmiştik. Baskı almadan önce filamentinizi mutlaka kurutmanız gerekiyor. Filamentinizi kurutmadan baskı aldığınızda malzeme içerisinde biriken su moleküllerinin, nozülden çıkarken buharlaşarak hava kabarcığı oluşturduğunu görebilirsiniz. Oluşan hava kabarcıkları katmanların yapışmasını engelleyeceği gibi yüzeyde boşlukların oluşmasına neden olacaktır.

Filament kurutmanın birkaç farklı yolu var. Amatör kullanıcıysanız filament kurutmak için 3boyutlu yazıcınızın ısıtmalı tablasını kullanabilirsiniz. Bunun için baskı tablasını 60°C’ye ayarlayıp ruloyu baskı tablasına koyun. Rulonun üzerine silika jel paketlerini bırakıp üzerini karton kutuyla kapatın. Bu işlemi 6-12 saat devam ettirmeniz gerekiyor. Ayrıca filament kurutmak için özel olarak tasarlanmış kurutucuları kullanabileceğiniz gibi gıda kurutucuları da oldukça kullanışlı olacaktır.

Filamentinizi kuruttuktan sonra kuru kalmasını sağlamak için vakumlu poşetlerde veya silika jel ile doldurulmuş hava geçirmeyen kutularda saklamalısınız. PA filamentin birkaç saat içinde yeniden nem çekmeye başlayacağını unutmayın.

Soğutma fanlarını kapatın

Nylon hızlı soğuyan bir malzemedir. Hızlı soğumayı engellemek için fanlar kapalıyken üretim yapmak gerekiyor. Soğutma fanları açık üretim yapılırsa katmanlar iyi yapışmaz ve üretilen parça mukavemetli olmaz. Bu şekilde üretim yaparken katmanların yapışmadığını ve birbirinden ayrıldığını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca hava akımı oluşturarak parçanın tabladan kalkma ihtimalini de arttırmış olursunuz.


 

Tabla sıcaklığının yüksek olduğundan emin olun

Nylon da ABS bazlı filamentler gibi tabladan kalkma ihtimali yüksek olan bir malzemedir. Bundan dolayı PA filament ile baskı alırken malzemenin tablaya iyi yapıştığından emin olmalısınız. Bunun için baskı tablanızı 90-120°C aralığında ayarlamalısınız. Ama yüksek sıcaklık tek başına yeterli olmayacaktır. Baskı tablasına doğru yapışma sağlamak için Magigoo’nun PA için özel geliştirdiği ilk katman yapıştırıcısını kullanabilirsiniz.

Kapalı kabinde üretim yapın

Nylon’un tabladan kalkmasını engellemenin ve katmanların iyi yapışmasını sağlamanın bir başka yolu ise 3D yazıcınızın etrafını kapatmaktır. Yazıcınızın üstü açıksa sadece üstünü kapatabilirsiniz. Ama açık platformlu ise tamamen kapatılması gerekiyor. Tabi ki bu yöntemlerde tek başına yeterli değildir. Yüksek tabla sıcaklığı ve ilk katman yapıştırıcısıyla birlikte uygulanması gerekiyor. Başarılı baskı sonuçları için soğuk ve hava akımlarının olduğu alanlarda baskı yapmaktan kaçınmalısınız.

Nozül sıcaklığını doğru ayarlayın

Nozül sıcaklığının 220-250°C aralığında olması gerekiyor. Ancak bu değerler her cihaz için farklılık gösterebilir. İyi yüzey kalitesine sahip mukavim parçalar üretmek için nozül sıcaklığını 240°C’den başlayarak 5°C’lik adımlarla arttırabilirsiniz.

220°C altındaki sıcaklıklarda üretilen parçanın katmanları iyi yapışmayacağı gibi ekstrüzyon problemleri ile karşılaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.