PP Filament Nedir? (Polipropilen)

16-12-2021 11:21
PP Filament Nedir? (Polipropilen)

 

Polipropilen vazgeçilmez mekanik özellikleri sayesinde tüketici ürünleri üretmek için kullanılan popüler bir termoplastiktir. Filament, otomotiv sektöründe, mutfak plastiklerinde, gıdaların paketlenmesinde, banyo gereçlerinde, şişelerde, elektrik yalıtımı gibi alanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kimyasallara ve tekrar eden yüklere dayanıklıdır. Bundan dolayı menteşe gibi uygulamalarda kırılmadan uzun süreler dayanabilir. Hidrofobik olması nedeniyle su sızdırmazlığı beklenilen parçalarda kullanılabilir. Suya dayanıklı olmasına rağmen UV ışınlarına dayanıksız olduğu için dış mekan uygulamalarında tercih edilmez.

Polipropilen’in teknik özelliklerini sıralayacak olursak;

· Kimyasal dayanımı yüksektir

· Çekmek dayanımı yüksektir

· Suya dayanıklıdır

· İyi bir elektrik yalıtkanıdır

· Özgül ağırlığı düşüktür

· Sürtünme direnci düşüktür

PP Filament ile nasıl başarılı baskı alınır?

Polipropilen endüstride yoğun kullanılmasına rağmen eklemeli imalatta (FDM) hala yaygın değil. Yaygın olmamasından dolayı kullanıcılar baskı parametreleri hakkında bilgi sahibi değil. Polipropilen’in dikkat çekici özellikleri olsa da PLA gibi kolay üretilemez. Tıpkı ABS ve PA(Nylon) gibi üretirken tabladan kalkma ihtimali yüksek bir malzemedir.

Çarpılma nasıl engellenir?

PA (poliamid), PP (polipropilen), ABS gibi malzemelerin tabladan kalkmasının en büyük nedeni baskı alanındaki sıcaklığın muhafaza edilememesidir. Bu nedenle kapalı kabinlerde üretim yapılmalıdır. Kabin içerisindeki sıcaklık düşerse parça soğuma sırasında büzüşerek tabladan kalkacaktır.

Açık platformlu 3 boyutlu yazıcılarda PP filament ile baskı almak istiyorsanız tabla sıcaklığınız 80-100°C aralığında olmalıdır. Ayrıca karton kutu veya pleksiglass gibi materyallerle cihazın etrafına kabin inşa ederek baskı alanındaki sıcaklığı muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem çarpılmayı büyük ölçüde engelleyebileceği gibi tek başına yeterli olmayabilir.

Baskı sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için ilk katman yapıştırıcılarını kullanabilirsiniz. Magigoo’nun PP filament için geliştirdiği katman yapıştırıcısını veya su bazlı stick (pritt) yapıştırıcıları kullanabilirsiniz.

Bazı kullanıcılar polipropilenden yapılmış ambalaj bantlarını tablaya yapıştırarak çarpılmaya çözüm bulmuşlar. Polipropilen sadece kendisine yapıştığı için koli bandı etkili bir çözüm olabilir. Ambalaj bandı yöntemini uygularken bandın yapışkanlığını kaybetmemesi için tabla sıcaklığını düşürmeniz gerekiyor. Bu yöntemi denemediğimizi belirtmek isteriz.

Bütün işlemlere rağmen geniş yüzey alanına sahip parçaların tabladan kalkma riski vardır. Bu ihtimali azaltmak için dilimleme sırasında modelinize brim ekleyerek tablaya tutunma alanını artırabilirsiniz. Brim offset değeri minimum 15mm olmalıdır.

Fanlar nasıl ayarlanmalı?

PP (polipropilen), PA (poliamid), ABS gibi malzemeler hava akımlara hassas olduğu için genellikle fanlar kapalı üretim yapılır. Ama katman süresi 15 saniyeden kısa küçük ve ayrıntılı parçalarda fanlar 25-50% aralığında çalıştırılabilir.

Nozzle sıcaklığı nasıl ayarlanmalı?

PP (poliproplen) filament ile üretim yaparken nozül sıcaklığının 220-240°C aralığında olması gerekiyor. Ancak bu değerler her cihaz için farklılık gösterebilir. Kendi yazıcınıza uygun değeri bulmak için nozül sıcaklığını 230°C’den başlayarak 5°C’lik adımlarla artırıp azaltabilirsiniz. Düşük sıcaklıklarda üretilen parçaların katmanlarının iyi yapışmayacağını ve mukavemetli olmayacağını unutmayın.


 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.