TPC 45D (Termoplastik Copolyester) Filament nedir?

01-12-2022 10:27
TPC 45D (Termoplastik Copolyester) Filament nedir?

TPC 45D (Termoplastik Copolyester) Filament nedir?

TPC 45D BASF’ ın tescilli markası olan Arnitel®Eco’ dan üretilmiştir. Arnitel®Eco kolza tohumu yağından elde edilen kısmen bio uyumlu termoplastiktir.

Shore D 45 değerine sahip bir elastomerdir. (Shore D yani Poliamid, ABS, Nylon, Polistren gibi rijit malzemelerin sertliğini ifade eden değer.) Bu nedenle sert esnekler sınıfında değerlendirilebilir. Z ekseninde oluşturduğu güçlü bağlar sayesinde mükemmel bir yapışma sağlar. Aşırı çekme ve deformasyonla bile kopartılamaz. Ayrıca ezildiğinde veya katlandığında esneme hafızası sayesinde eski formuna geri dönebilmektedir. Esneme hafızası dışında kimyasal direnç, UV direnci gibi birçok ek özelliği bulunuyor.

Tahrik kayışlarında, bileziklerde, körüklerde, kıkırdak doku mühendisliğinde, sık sık bükülmesi gereken esnek parçalarda tercih edilmektedir. Ayrıca bio mühendislik alanında büyük bir potansiyele sahiptir.

Ek olarak karmaşık modellerinizin üretiminde destek malzemesi için TPC45’ i kullanmak zorunda değilsiniz. BASF’ ın karmaşık modeller için ürettiği suda çözünen destek malzemesi BVOH’ ı tercih edebilirisiniz. Yalnız bu seçenek çift ekstruder sistemine sahip 3boyutlu yazıcılar için geçerlidir.

           

Higroskopi

Tıpkı TPU 85A gibi TPC’ de higroskopik bir malzemedir. Yani ortamdaki nemi çekme oranı yüksektir. Bundan dolayı TPC 45D ile baskı alınmadığı zaman kilitli poşetlerde veya hava almayan kutularda saklanmalıdır. Ya da uzun bir baskı sürecinden sonraki baskıda kurutma işlemine tabi tutulmalıdır. Nemlenen filament ile alınan baskılarda saçaklanma ve yüzey bozulmaları görebilirsiniz.

İlk Katman

TPC 45D yapısı gereği özel ilk katman yapıştırıcılarına ihtiyaç duyan bir malzemedir. Katman yapıştırıcıları kullanılmadığı takdirde tabladan ayrılma (warping) kaçınılmazdır. Tabladan ayrılma malzemenin hızlı soğuyup çarpılmasından kaynaklı değildir. Üretilen materyal ile alakalıdır. Baskı esnasında tabladan kalkmayı engellemek için "Magigoo Flex ya da PP” veya Ultimaker firmasının ürettiği "adhesion sheet” malzemelerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.

Baskı Hızı

Düşük baskı hızı TPU, TPC, TPE gibi elastomerlerin tümü için geçerli bir kuraldır. Özellikle uzun ince modeller yükseldikçe cihazın eksen hareketleriyle birlikte sallanmaya başlar. Sallanma alttaki katmanın üzerine serilen yeni katmanın taşmasına neden olur. Taşmadan dolayı model yüzeyinde istenmeyen izler oluşur. Bu sallanma PLA, ABS gibi rijit materyallerde problem teşkil etmez. Fakat esnekler için aynı durum geçerli değildir. TPC 45D’ nin teknik dokümanında optimum hız 20-50mm/s olarak belirlenmiştir.

Ekstruder Tipi

Esnek filamentlerin direct drive yani doğrudan tahrikli platformlarda üretilmesi olası itme problemlerinin önüne geçecektir. Esnek olan malzeme bowden esktruder’e sahip sistemlerde de üretilebilir fakat filament borusundaki sürtünmeden dolayı olası akış problemleri karşısında dikkatli olmak gerekir.

Retraction (Geri çekme) Ayarı

Geri çekme ayarı standart filamentler için oldukça önemli bir kavramdır. Geri çekme ayarları doğru yapılmadığı takdirde baskı kafası duvar veya yüzey geçişleri sırasında malzeme akışına devam eder. Bu akış model yüzeylerinde saçaklanmalara neden olur. Bu istenilen bir durum değildir. Ancak esnek filamentler için tam tersi geçerlidir. Genellikle esnek filamentler ile üretim yapılırken geri çekme kapatılır veya minimum düzeyde tutulur. Çünkü sürekli yukarı-aşağı hareket eden filamentin formu hızla bozularak ekstrüder dişlisine sıkışabilir.

Teknik doküman ve baskı parametreleri için;

Ultrafuse_TPC_45D_TDS_EN_v2.3.pdf (ultrafusefff.com)


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.